Leleményesebb vagy, mint egy majom? Oldd meg ezt a feladatot!

Szerző: Szlafkai Éva
Okosabb vagy, mint egy majom. Majomkísérlet | Out of Your Box Magazinblog | 365letszikra.hu

Ebben a videóban számos ember próbál rájönni egy utólag igencsak egyszerűnek tűnő feladatra. Egyiknek sem sikerül. Vajon Te meg tudnád oldani? A kampányfilmet egyébként a holland Radio1 készítette és egy oktatásügyi vitát kezdeményez. A videó végén ez a kérdés villan fel:

Vajon a megfelelő dolgokat tanuljuk az iskolában?

A videóban mindig látunk egy-egy delikvenst a szobában, akinek az a feladata, hogy az asztalon lévő üvegfiolából megpróbálja kivenni a mogyorót. De nem sikerül neki sehogy sem. Pedig ott van a megoldás is a szobában…többet nem mondok, nézd meg!

Na jó, még annyit hozzátennék, hogy a majmoknak egyből sikerült megoldaniuk a feladatot, ám az embereknek nem egészen.. 🙂

Kíváncsi vagyok, Te rájössz-e a megoldásra, mielőtt a  videó végén felfedik.

Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kísérletéről van egyébként szó, amelyben vizsgálták a majmok és az ember közötti problémamegoldó képességet. A kísérlet érdekes eredményt hozott, ebből is fakad a videó végi kérdés:

VAJON A MEGFELELŐ DOLGOKAT TANULJUK AZ ISKOLÁBAN?

Majom-Ember: 1-0 🙂

Az ember utánoz, a majom gondolkodik

Ha ez még nem volt elég, ugyanez az intézet egy másik, nagy volumenű kísérlettel nagyon durva összefüggésre jött rá. Rámutattak ugyanis, hogy míg a kisgyerekek utánzással sajátítják el az új ismereteket, a csimpánzok inkább hajlanak az önálló gondolkodásra. Ez utóbbi kísérletről a National Geographic cikkében olvashatsz bővebben.

Bár azért tegyük hozzá, ez egy evolúciós előny:

„Mivel az ember ellesi másoktól az egyes szituációkban hatékony trükköket, és utánozza azokat, időt takarít meg, ezért gyorsabban tanul” – írja Michael Tomasello, a kutatás vezetője a Science című szaklapban közzétett tanulmányban. „E nélkül az evolúció során nem fejlődtünk volna tovább a majmoknál. Az ember szellemi fejlődése valójában csoportmunka eredménye”.

[sgmb id=”2″]


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM.

 

Ezeket olvastad már?