Ez a négy készség a legfontosabb egy munkahelyen

Szerző: Szlafkai Éva
Ez a négy készség a legfontosabb egy munkahelyen | 365letszikra_1170x650_is-a-cunt-com

Ha a legjobb színben szeretnél feltűnni a munkádban, vagy munkát keresel, pozíciót váltanál netán csak érdekel, hogy milyen készségek, képességek igazán vonzóak a munkáltatók szemében, akkor ez a bejegyzés segítségedre lehet a fejlődés érdekében.Nem csak a profi technikai és a szakmai hozzáértés szükséges, hanem egyre fontosabb a tudatosság. 

Az Adecco és a The Economist Intelligence Unit felső vezetők körében végzett felmérést, amelyben azt vizsgálták, hogy milyen készségek a legfontosabbak a cégek számára, milyen kvalitású embereket keresnek.

Íme az a 4 legfontosabb készség, amelyet a munkáltatók elengedhetetlennek tartanak, tehát érdemes hangsúlyt fektetni a fejlesztésükre.

1.) Együttműködési hajlandóság

Ugyebár mit szokott majd’ mindenki írni az önéletrajzába? Csapatszellem, csapatmunkára való alkalmasság. Ezt a cégek is elvárják, bár már közel sem olyan varázsszó a HR-es szemében, mint régen, mert már agyonkoptatták. Viszont az együttműködésre való készség nagyon is fontos, hogy tudj és akarj csapatban működni, hiszen együtt gondolkodva/dolgozva sokkal gyorsabban lehet sokkal jobb eredményre jutni bármilyen téren.

A felső vezetők 63 százaléka mondja, hogy a mai munkavállalók híján vannak az együttműködésre és a csapatmunka végzésére való készségeknek.

Ha biztos akarsz lenni, vajon nálad ezzel kapcsolatban mi a helyzet, válaszolj meg ŐSZINTÉN három kérdést:

  1. Úgy gondolod, hogy mindig a te módszered a legjobb?
  2. Utálod, ha mások megkérdőjelezik a módszered helyességét?
  3. Utálsz olyan feladatokat elvégezni, amelyhez mások közreműködésére is feltétlenül szükség van?

Tudod, ahogy az lenni szokott, ha legalább egyre IGEN-nel válaszoltál, érdemes fejleszteni az együttműködésre való képességet, bár inkább hívjuk készségnek, hiszen fejleszthető.

2.) Vezetői készségek

Nem csak olyan technikai dolgokat kell megfelelően kivitelezni és érteni hozzá, mint a tárgyalások levezénylése, megbeszélések megtartása, időmanagement, szoftverek használata stb. Legalább ennyire (ha nem jobban) fontos a döntéshozó képesség egy nehéz szituációban, a munkatársak és beosztottak inspirálása, hatékony feladatkezelés, prioritások felállítása.

A felsővezetők 14%-a úgy gondolja, hogy a munkavállalói nem fejlesztették ki magukban megfelelően a vezetői készségeket.

Ha úgy gondolod, hogy valamely területen még érdemes lenne fejlődnöd, akkor megéri, hiszen mindegyik tulajdonságnak hasznát veheted vezetőként és munkavállalóként is.

Íme egy cikk arról, hogy milyen gondolkodásmód tehet jó vezetővé.

Richard Branson idézet a jó vezetőről
Branson tökéletes példakép a szabadlelkű vállalkozóknak!

Richard Branson vezetési stílusáról itt is olvashatsz egy cikket (és könyvet).

3.) Problémamegoldó készség

A felmérésből az is kiderül, hogy a munkáltatóknak olyan kreatív problémamegoldó személyiségekre van szükségük, akik bátran szembenéznek a kihívásokkal. Emellett érdemes higgadtnak maradni a stresszesebb helyzetekben és a legnagyobb gondok esetén is pozitívan állni a dolgokhoz. Értékesebb munkaerő, aki magabiztosan úrrá tud lenni a káoszon is, aki képes átlátni és sikert arat.

Ha kíváncsi vagy, íme egy ide passzoló cikk: A sikeres problémamegoldás 4 kreatív módszere

4.) Kommunikációs készségek

Mi az másik agyonhasznált kifejezés szinte az összes önéletrajzban? Kórusban: j-ó-k-o-m-m-u-n-i-k-á-c-i-ó-s-k-e-s-z-s-é-g. Ezt manapság inkább hagyd ki, ha CV-t készülsz beadni valahova. Árnyald inkább, támaszd alá, írd körbe, utalj rá egy-egy általad végzett feladattal, vagy hobbival, de KÉRLEK, ne írd le!

Egyébként ezen a készségen ne az alap képességet értsd, hogy aki jól kommunikál, az információt tud cserélni a kollégákkal, ügyesen veszi fel a telefont vagy jól válaszol az e-mailekre és a többi. A munkáltatók magasabb szintű kommunikációs készségeket keresnek, akik komplex gondolatokat képesek érthetően kommunikálni akár egy betanított munkásnak akár egy jól képzett szakértőnek.

Kulcsfontosságú kommunikációs tényezők a meggyőzési és tárgyalási készségek.

Szóval aki hatékonyan fejlődő szakemberré szeretne válni, és sikeres karriert befutni, érdemes folyamatosan dolgoznia az imént felsorolt készségek tökéletesítésén.

…és ha már a meggyőzést említettem, álljon itt egy másik bejegyzés, amiből kiderül, milyen praktikákkal tudod sikeresen meggyőzni és befolyásolni a környezetedet.

Leadfotó:is-a-cunt.com

Kövesd a szikrákat a több ezer kíváncsi olvasóval: FB CSOPORT, ONLINE KURZUSOK, INSTAGRAM, FACEBOOK OLDAL, SZIKRAMAIL.

Előadások, céges tréningek, online és offline workshopok, egyéni- és csapatfejlesztés a kreativitáshoz kapcsolódó változatos témakörökben. Részletek a weboldalamon: evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?