Tervezés, kapcsolatápolás, érzelmi önismeret. Ezek a rajzok nagyon beszédesek lesznek…

Szerző: Szlafkai Éva

Egyre több elfoglaltságunk van, rengeteg inger ér bennünket, sokszor elveszünk a mikrofeladatok között és nemcsak az ismerőseinkkel lazul az offline kapcsolat, de a saját belső világunkkal is. Ráadásul ez a tervezés időszaka, amelyen remélhetőleg már mindannyian túl vagyunk, szóval itt az ideje egy kis pszichojátéknak. Benne vagy? Nézzük a 2. feladatot az #52hét52kihívás projektben. Ez egy 2018-as cikk, de most, 2023-ban is tartogathat hasznos infót.

Ki vagy, hová tartasz és mi hajt?

Többször csekkoljuk a Facebook falat és az Insta feedet, vagy épp az e-mailjeinket, mint felhívnánk valamelyik barátunkat, vagy éppenséggel találkoznánk vele. De tovább megyek! Mennyit tudsz magadról, a céljaid mögött megbúvó emberről, a cselekedeteidet hajtó érzelmi tényezőkről? És a barátodéról? És ő a tiédről?

Beleveszünk a teendőinkbe és nem figyelünk kellően oda sem magunkra, sem a környezetünkre.

Nem vagyunk jelen, hajtjuk a kereket, tervezünk, célokat hajkurászunk,  telnek el mellettünk a napok, évek. És nem csak mellettünk, hanem a barátaink, ismerőseink mellett is, majd egyszer csak arra ocsúdunk, hogy mennyi év telt el, s vajon mi történt velünk. A digitalizáció kényelmessé tette a kapcsolattartást, ami fantasztikus, ha más országokban élnek a barátaink, szeretteink, ám szörnyű, ha a közelben élő ismerősökkel is csak online tartjuk a kapcsolatot. És közben valahol elveszik a valódi tartalom.

Ha már túl vagy a tavalyi év lezárásán és a jövő év átgondolásán, akkor fogj egy barátot és oszd meg vele a sztorid! De nem akárhogyan. Játékosan! Hiszen a kreatív élet(szemlélet) egyik fő jellemzője a játékosság!

Csöppentsd bele az egyik barátodat, rokonodat, ismerősödet, párodat a kihívásba és találkozzatok, hangolódjatok egymásra és osszátok meg a másikkal a terveiteket.

Izgalmas lesz meglátod! Lehet, hogy olyan dolgokat tudsz meg a másikról és akár saját magadról, amit nem is gondoltál volna…

Ezzel a feladattal 3 legyet ütsz egy csapásra: tervezés, kapcsolatápolás, érzelmi önismeret.

Először is képben kell lenned, hogy mi történt veled tavaly, sikerek, kudarcok, tanulság, beteljesült álmok, végrehajtásara váró feladatok. Majd előre kell tekintened, mit vársz az idei évtől. Ha már túl vagy a tervezés időszakán, akkor ez egy jó ismétlés lesz. De annál is több. Megismerheted a terveid, hajtóerőd mögött meghúzódó érzelmi töltetet. A miért részét.

Mindezt pedig nem egyedül éled át, hanem egy barátoddal, ismerősöddel, amely egy kapcsot épít köztetek, kvázi egy érzelmi hidat, amin tudtok kapcsolódni. Egyrészt találkoztok, beszélgettek egymás terveiről, életetek fontos eseményiről, másrészt lehet, hogy ő fog rámutatni egy olyan dologra, amit nem is gondoltál volna magadról.

A rajzokból kiderülhetnek olyan érzelmi tényezők, amelyek nem tudatosak, mégis a személyiséged, a cselekedeteid alapkövei. Gondolj csak a gyermekrajzokra, mennyi minden kiderül belőle az érzelmi állapotukról, a családtagokkal kapcsolatos viszonyukról és a napi történések mögötti dolgokról.

Ez a módszer segít utat törni az életünk nyüzsgő zajában és megtalálni a területet, amely érzelmi szempontból fontos számunkra.

A heti feladattal nagyobb tisztánlátásra teszel szert azzal kapcsolatban, hogy hol vagy most, merre tartasz és mi hajt. Valamint megoszthatod mindezt egy ismerősöddel, akivel ezáltal erősödik a kapcsolatod… és sok bor is fogyhat. 😀

Most élj! című könyv 52het52kihivas_365letszikra_rajzolj

2/52. feladat: Rajzold le az életed és értelmezd az üzenetet!

Ezen a héten szükség lesz egy kihívás-társra, valamint 2-2 rajzlapra és minimum fél óra „miidőre”.

  1. Az egyik lapra (vagy a könyvben a 96-97. oldalon kihagyott részbe) rajzold le, mi történt veled az elmúlt év során! Nem kell művésznek lenned, csak hagy, hogy az élményeid valahogy formát öltsenek a papíron. Ráadásul a szimbólumok, pálcikaemberek gyakran igen messzire vezetnek…
  2. A másik lapra pedig rajzold le, hogyan szeretnéd tölteni az idei évet!
  3. Ugyanezt tegye a kihívás-társad is!
  4. És a lényeg: magyarázd el a rajzod alapján (és vica versa) a múltad és a jövőd a társadnak, majd hallgasd meg az ő magyarázatát is.

Élvezzétek az elmélyülő kapcsolatot, miközben önzetlenül meghallgatjátok egymás történetét és betekintést nyertek egymás életébe. A tervek lerajzolásával, a részletek kihangsúlyozásával pedig hidd el, jobban és másként fogtok törekedni a hétköznapokban a megvalósításra, illetve könnyebben rájöhettek, kik is vagytok valójában és mit vártok az élettől. Mi ez, nem jobban az életedben levés, ami a kihívás célja?

Ezt a feladatot akár több emberrel együtt is végrehajthatod, de legalább egy valakivel teljesítsd.  Akinek nincs partnere, akit befoghatna (szülők, rokonok, kollégák, barátok, távol élő ismerősök Skypon stb.), a csoportban is választhattok kihívás-társat. De ha végképp senki, akkor társ nélkül vágjatok bele, az érzelmi mozgatórugó így is megjelenik, a kapcsolatépítés részét pedig majd máshogy teljesítsd (pl.: írj/csörögj rá egy ismerősre, akit már egy ideje hanyagolsz). A rajzok jöhetnek akár a könyv 96. oldalára is.

Konklúzióm

Az első rajztársam lemondta a randit, és egy pillanatig megfordult a fejemben, hogy oké, akkor egyedül rajzolok, nem vonok bele mást. De végül nem ez lett, bár nem is személyes találkozó. Skypon beszélgettünk és rajzoltunk a Dubajban élő barátnőmmel – Noémi már több cikket is írt a szikrákra – és nagyon klassz volt. Először is, mert általában Viberen szoktunk írni, hangüzeneteket hagyni, de most éppen ráértünk mindketten. Az az igazság, hogy ennyire részletesen sosem ismertük egymás terveit, noha mindig képben vagyunk, mi történik a másikkal. Azt hiszem az a része pipa a feladatnak, hogy egy plusz szál fonódott köztünk, ráadásul imádtam, hogy volt is kedve rajzolgatni és tervezgetni aznap, amikor szóltam neki.

Ami a tervezés mögötti érzelmi részt illeti, rá kellett jönnöm, hogy a tavalyi évről lehagytam a szerelmi szálat… most már értem, miért érezte a párom, hogy kicsit el van hanyagolva és túl sok a munka… Nah, az idei évre bőven beterveztem, mert egy nagyobb közös cél is megvalósítás alatt van. Ami pedig dögivel vár rám, egy csomó inspirációs esemény, ami titeket is érint.

Nektek hogy jött be ez a feladat? 🙂


Mi ez a kihívás?

Ez a kihívás egy felszabadultabb, derűsebb, lazább, boldogabb élet lehetőségéhez vezet! Próbáljunk ki új dolgokat, szélesítsük a látókörünket, éljük meg másként a hétköznapjainkat! Erről szól a 2018-as kihívásom: #52hét52kihívás, amelyről ebben a cikkben olvashatsz bővebben! A feladatokat a SZIKRAKIHÍVÁSOK menüpontban és a zárt FB csoportban találod minden hétfő reggel 06:00-kor, addig titokban van, mivel kell szembenéznetek. Kíváncsi vagy? Ha Te is kipróbálod ezt a kihívást, bármikor belevághatsz. Kíváncsian várom a tapasztalatodat itt a cikk alatti kommentfalon vagy a csoportban.


Ezeket olvastad már?