Talpra magyar, mert veszélyezteti az egészségedet az ülőmunka!

Szerző: Szlafkai Éva

100 évvel ezelőtt még csak a népesség 10%-a végzett ülőmunkát, mára ez az arány 90% lett. Azért ez brutális minden szempontból, főleg az egészségünkre nézve. Ha csökkented az ülőmunkával és növeled a mozgással töltött órák számát, sokkal frissebb, fittebb, hatékonyabb és koncentráltabb leszel, valamint a gerinced is meghálálja. És nem leszünk az EU harmadik legelhízottabb országa…

Képzeld, aki naponta több órát ül, az dupla olyan terhelésnek teszi ki a gerincét, mintha állna és a halálozási statisztikákról még nem is beszéltünk…

Napjainkban több ember hal meg a mozgásszegény életmód okozta betegségek, mint a dohányzás miatt.

Nem kellene így lennie! Ha nem görnyedünk egész nap a széken, vagy egy félaktív ülő/állómunka után még elmegyünk egy kicsit sportolni is, akkor már kihúztunk jó pár koporsószöget és csökkentettük a kilóink számát is. Az állás/járás pozitív hatási közé tartozik a feszültség, a zavarodottság, a dekoncentráltság és a depresszió csökkentése, és ezzel egyidejűleg növekszik az életenergia, a fókuszáltság és a boldogság szintje.

Gondolom számos helyen olvastál már az ülőmunka veszélyeiről, én is rengeteg cikket írtam róla még a Femcafenak.

Az ülőmunka veszélyezteti az életed minőségét!

Csak hogy néhányat említsek:

  • csökkent izomtónus,
  • hátfájdalmak,
  • elhízás,
  • szív- és érrendszeri problémák fellépése
  • az ülő életmód 26 százalékkal növeli a metabolikus szindróma esélyét*,
  • nyakpanaszok,
  • egyéb mozgásszervi betegségek,
  • anyagcserezavarok,
  • dekoncentráltság,
  • stb.

A hátrányokat napestig lehetne sorolni, a veszélyekre figyelmeztetnek sok más szakértő mellett a Semmelweis Egyetem ETK Fizioterápiai Tanszékének oktatói is, de biztos vagyok benne, hogy a saját bőrödön is tapasztaltad már valamely hátrányát. Mióta szabadúszó vagyok, és sokat szerkesztek/írok, azt kell mondjam, sajnos többet ülök, és már nem fittballon. Ráadásul az edzettségemből is veszítettem az elmúlt fél évben, szóval bőven elkezdtem érezni a hanyatlást. Szerencsére ismét kezdek visszatalálni az edzőterembe és a futópályára (ismét készülök a Pannonhajszára), mert fontos számomra a mozgás – nem véletlenül végeztem anno személyi edző képzést is -, csak erre néha figyelmeztetni kell magam.  Ha időt szánsz a mozgásra, hatékonyabb időd lesz minden másra.

Sokkal könnyebben tudunk gondolkodni, amikor a testünk mozgásban van.

Ha csak egy lépést teszel is a fittséged érdekében, legyen az, hogy állj fel az irodai székből amilyen gyakran csak tudsz! Ha megteheted, válassz álló munkaállomást, ha nem, akkor gyakran kelj fel a székből és járj. Ráadásul az ülőmunka kényelmességében a robotpilóta üzemmódunk is bekapcsol, szóval irány vissza éber tudatállapotba!

A képbe továbbá a mozgásszegény életmód statisztikai bizonyítéka is belerondít, vagyis, hogy

az Eurostat szerint Magyarország az EU harmadik legelhízottabb országa.

Az OECD szerint a 15 év feletti magyar lakosság 62,3 százaléka túlsúlyos, az elhízottság pedig 28,5 százalék. És végül mit mond a WHO? Azt, hogy adatai szerint a felnőtt magyar férfiak 67,1, a nők 48,5 százaléka túlsúlyos, és 23,8, illetve 20,3 százalékuk elhízott. Szóval ne rontsuk tovább a statisztikát, mindenki mozogjon többet, vagy legalább iktassa ki az irodai széket/fotelt a lehető legtöbbször. Vagy legalább egy hétig. Gyerünk, talpra magyar! 😉

5/52. feladat: Tölts el minél több (munka)időt állva!

A heti feladat így szól: ezen a héten munka közben – otthon vagy az irodában – tölts el minél több időt állva és mozogj kicsit többet!

A mozgás erőnléti edzés és futás formájában jelen van ismét az életemben, és a kihívás miatt elhatároztam, hogy ezen a héten (vagy inkább ettől a héttől kezdve) megpróbálok többnyire állva dolgozni. Szerencsére állítható asztalom lába (bak), úgyhogy a feltételek adottak. Kíváncsi vagyok, hogyan fogok weblapot szerkeszteni és cikkeket gépelni állva. Végülis … ugyanúgy! Mindig is izgága gyerek voltam, aki nem tudott megülni a seggén. Anyukám aggódott is, mi lesz, ha iskolás leszek. Jogos volt az aggodalma… 😀 Úgyhogy most visszanyúlok a gyerekkori önmagamhoz és kirúgom a szék lábát… jajj pedig olyan szép dizájnszékem van. Mindegy, majd tartok rajta virágot… 😀

Ha megvan a Most élj! című könyv, akkor a 141. oldalon tudod vezetni a tapasztalataidat, ha pedig nincs, oszd meg a kihívás csoportba tartozó közel ezer emberrel! Hajrá!

Konklúzióm

Az az igazság, hogy egy kicsit tartottam ettől a feladattól, mivel viszonylag sokat dolgozom gépen. Ám pozitív csalódás volt, mert tök jó volt állva dolgozni. Az igaz, hogy az este 6 utáni pötyölés már a kanapéról történt, de a napközbeni munka tényleg a munkaÁLLomásnál. Izegtem-mozogtam, járkáltam és nem szórakoztam sokat egy-egy feladattal, hanem igyekeztem hatékonyan letudni. Azt hiszem az állás tényleg gyorsabbá tesz, már csak azért is, mert ácsorogni csak úgy nem jó buli. Tudjuk le a feladatokat és haladjunk! 😀 Viszont jóval fókuszáltabban lehet dolgozni, ahogy a cikkben is említettem, frissebb az agyad, jobban figyelsz, nem kalandozol el. Szóval én még nem is állítom vissza a bakokat, egyelőre marad a munkaÁLLomás.

Nagyon kíváncsi vagyok a te véleményedre, tapasztalatodra! 🙂

365letszikra_home office

Felhúztam a bakokat. 🙂


Mi ez a kihívás?

Ez a kihívás egy felszabadultabb, derűsebb, lazább, boldogabb élet lehetőségéhez vezet! Próbáljunk ki új dolgokat, szélesítsük a látókörünket, éljük meg másként a hétköznapjainkat! Erről szól a 2018-as kihívásom: #52hét52kihívás, amelyről ebben a cikkben olvashatsz bővebben! A feladatokat a SZIKRAKIHÍVÁSOK menüpontban és a zárt FB csoportban találod minden hétfő reggel 06:00-kor, addig titokban van, mivel kell szembenéznetek. Kíváncsi vagy? Ha Te is kipróbálod ezt a kihívást, bármikor belevághatsz. Kíváncsian várom a tapasztalatodat itt a cikk alatti kommentfalon vagy a csoportban.


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM.

Ezeket olvastad már?