Napi 5 órát tévézik a magyar. Mondd: „Tévézés helyett ma inkább kipróbálom a ….”!

Szerző: Szlafkai Éva
365letszikra_tévézés helyett_gratisography

Fáradtan, nyűgösen, robotpilóta üzemmódban nehéz ellenállni a tévézés vagy tévés háttérzajban a céltalan netezés csábításának. Nem igényel semmilyen erőfeszítést, csak nyomkodjuk a gombokat és a nappalink, hálószobánk megtelik passzív szórakozással. Így nem kell beszélgetni, közös programot csinálni, életet átgondolni, csak bekapcsoljuk és kikapcsolunk. Egy kis mennyiség nem tesz rosszat, de a túlzásba vitt céltalan tartalomfogyasztás az élet elpazarlása. Pazarolnak is a magyar tévénézők rendesen, pedig hetente 28 órával gazdagíthatnák az életüket. Az életünket!

Tévézés helyett …

A legutóbbi Nielsenen Közönségmérés  adatai alapján a magyarok naponta átlagosan 4 óra 25 percet töltenek a tévé előtt.  Ez 9 perccel több mint 2016-ban. A kulturális, ismeretterjesztő műsorokra csupán 4,1% jutott a képernyők előtt töltött időből, az összes többi időt szórakoztató műsorok és hírek nézésével töltik a magyarok. Persze ebbe a számba beletartoznak azok is, akik okostelefonnal a kezükben pötyölnek tévés háttérzajban. Kettő agyhalál tevékenység az egyben. Bravo!

Nem azt mondom, hogy máglyára az összes tévével és dobjuk utána a mobilokat is (úúúristen), de hanyagoljuk a „couth-potato” üzemmódot. A lényeg, hogy ne fogyasszunk sok üres, tartalomtalan, agysejtölő műsort. Ez igaz a Youtube videók és a céltalan netezésre is. Sokkal klasszabb, értékesebb, érdekesebb dolgokkal is tölthetnénk az időnket. Hagyjuk kikapcsolva egy időre a tévét, és keressünk jobb elfoglaltságot, vagy legalább csökkentsük a tévézéssel töltött PASSZÍV órák számát.

A szeretteinkkel eltölthető értékes pillanatokat ne hanyagoljuk el a televíziós vagy unalomig FB falat pörgetős kábulatra, amely a világképünket negatívan is formálhatja, növelheti az elégedetlenségünket, a magányunkat, ronthatja a fókuszálást, leapaszthatja a kreatív energiákat, ráadásul csökkentheti a szexuális együttlétek rendszerességét… Upsz!

Képzeld el, hogy a kevesebb tévézéssel (vagy céltalan Youtube videó nézegetéssel, netezéssel) minőségi időt nyersz, amelyet életed gazdagítására fordíthatsz.

Tévézés helyett ma inkább …

Te hogy fejeznéd be a mondatot?

4/52. feladat: Ezen a héten ne kapcsold be a TV-t!

A heti feladat egyszerű, ne kapcsold be a TV-t!
Ha kibírod egy hétig, egy csomó hasznos időt nyersz vele, amelyet eddig hanyagolt dolgokra tudsz fordítani. Nyilván sokan vannak, akinek már tévéjük sincs otthon, erre mondaná Joe a Jóbarátokból, hogy „Akkor merre néznek a bútoraid?”, ám valakinek valóban kihívás lesz ez a hét. De bárhogy legyen is, mindenképpen várom a véleményeket, hogy ki mit csinált vagy mit szokott csinálni tévézés vagy pötyölés helyett. Mindannyian okulhatunk belőle! 🙂

Vedd észre, hogy mennyi minden egyéb dologgal ütheted el az időt. Amikor fáradtan hazaérsz a munkából, csinálj inkább valami olyat, amelyre nem igazán jut időd: olvass, sétálj, játssz a gyerekkel, próbálj ki egy új receptet, írj naplót, kézműveskedj, takaríts, beszélgess, menj el edzeni, lomtalaníts a padláson, esetleg nézz meg egy TED-videót … nem számít mivel töltöd az idődet, a lényeg, hogy szállj ki a robotpilóta üzemmódból.

1 teljes napi minőségi időt nyerhetsz hetente, amelyet az egyszerű túlélés helyett az életed gazdagítására fordíthatsz!

Ha a fenti számokból indulunk ki, akkor napi 4 órát, a teljes héten pedig 28 órát nyersz. Vagyis több mint 1 teljes napot kapsz ajándékba az élettől, ha nem kapcsolod be a héten a tévét. Te mivel töltöd? Szóval egy hétig minden nap fejezd be ezt a mondatot: ” Tévézés helyett ma inkább …”

Ha megvan a Most élj! című könyv, akkor a 43. oldalon tudod vezetni a tapasztalataidat, ha pedig nincs, oszd meg a kihívás csoportba tartozó közel ezer emberrel! Hajrá!

Konklúzióm

Mivel „csak” háttértévézni szoktam néha, nem volt nehéz feladat, hogy ne kapcsoljak TV-t. Ha be is szoktam, akkor Spektrum Home vagy NG megy (illetve film, vagy Youtube videó), de persze olykor beficcen a TLC is ???. Én nagyon szeretek csendben dolgozni, nem hiányzik, hogy duruzsoljon valami Ha mégis, akkor dologtalanul nem tudok TV-t nézni, olyankor szerkeszteni szoktam. Az üres tartalomfogyasztás is határeset, céllal használom a socialt (munka, cikkek, inspirálódás). Remélem könnyen vettétek ti is a heti feladatot, illetve klassz tanulságokkal, esetleg új hobbikkal, vállalásokkal, és sok megspórolt minőségi idővel gyarapodtatok. Jöhet a következő kihívás? 😉


Mi ez a kihívás?

Ez a kihívás egy felszabadultabb, derűsebb, lazább, boldogabb élet lehetőségéhez vezet! Próbáljunk ki új dolgokat, szélesítsük a látókörünket, éljük meg másként a hétköznapjainkat! Erről szól a 2018-as kihívásom: #52hét52kihívás, amelyről ebben a cikkben olvashatsz bővebben! A feladatokat a SZIKRAKIHÍVÁSOK menüpontban és a zárt FB csoportban találod minden hétfő reggel 06:00-kor, addig titokban van, mivel kell szembenéznetek. Kíváncsi vagy? Ha Te is kipróbálod ezt a kihívást, bármikor belevághatsz. Kíváncsian várom a tapasztalatodat itt a cikk alatti kommentfalon vagy a csoportban.


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM.

Ezeket olvastad már?