Mondj nemet, ne zsúfold tovább a teendőlistádat! Felszabadító érzés lesz!

Szerző: Szlafkai Éva
Mondj nemet! Hidd el, felszabadító érzés lesz! mondj_nemet_365letszikra

Ahhoz, hogy a kezedben tartsd az életed irányítását, szükséges néha nemet is mondanod. Hajlandónak kell lenned rá még akkor is, ha nehezedre esik, mert inkább mindent bevállalnál. Ha nem tanulod meg beosztani és jól kezelni az idődet, akkor az elvárások szinte megfojthatnak. Jó dolog másoknak segíteni, és hasznosnak érezni magad, de nem minden áron.

Most őszintén, melyik mondat hangzott el a szádból az elmúlt héten?

 • „Persze, hagyd, majd megcsinálom!”
 • „Nem, nem kell segítség, megoldom egyedül, köszi.”
 • „Oké, rendben, még azt a projektet bevállalom, de aztán ennyi.”
 • „Igen, persze, bevállalom még ezt a munkát,most jól jön a pénz, úgyis gyűjtök nyaralásra/kocsira/lakásra/a gyerek szülinapjára/még több Xanaxra…”
 • „Ha muszáj, akkor bent maradok ma is túlórázni.”
 • „Jah, hogy nem érsz rá ismét, akkor szokás szerint majd én megoldom…”
 • „Perszeeee, belefér még egy 1867. projekt a héten!”
 • „Ez nagyszerű ötlet, benne vagyok! Majd a többi munkámat arrébb tolom és akkor belefér.”

Oké, hogy jól jön a plusz munkából származó bevétel, de a vele járó esetleges plusz munka már több fejfájást okoz, mint hasznot. Szereted a szerteágazó munkákat, de már alig bírod a rád nehezedő terheket. De ide sorolhatjuk azt is, ha mindig tőled várnak el mások valami feladatot, például mindig te szervezed a bulit, te gondoskodsz az irodai kávéról, te készíted el a vacsorát, te mész bevásárolni, te készíted el a táblázatot és így tovább.

Klassz dolog a „hasznos vagyok” érzés és a hozzánk passzoló tevékenység végzése, de nem minden áron, illetve nem kell foggal-körömmel ragaszkodni hozzá. Kicsit szabadítsd fel magad a plusz terhektől.

A statisztikai adatok szerint a párkapcsolatban élő és az egyedülálló, gyermekes nők dolgoznak a legtöbbet.

Átlagosan heti 34 órájuk telik fizetett, 32 óra fizetetlen munkavégzéssel (házimunka, eltartottakkal törődés, képzéseken való részvétel, önkéntes aktivitások, vagyis a fizetett munkán kívüli más, a társadalom számára hasznos tevékenység). A férfiak esetében az egyedülálló szülők a leginkább leterheltek: ők átlagban 42 órát töltenek munkahelyi elfoglaltsággal, és 27 órát fizetetlen munkavégzéssel.*

A túl sok munka és a munka-magánélet egyensúly felbomlása komoly stressz-faktor és előidézhet fizikai és lelki egészségromlást, a saját életvitellel való elégedettségének csökkenését, a negatív stressz erősödését, az érzelmi kimerültséget, a depresszió kialakulását, fáradékonyságot, motivációvesztést, kiégést stb.

Szóval remek, ha szeretjük a feladatokat, a kihívásokat, de nem árt néha a fékpedálra is rálépni, még mielőtt az lép ránk…

Tedd próbára magad! Mi lenne, ha a héten nemet mondanál néhány dologra, nézd meg mi történik.

mondj-nemet-365letszikra_stress

A túlzsúfolt napirend táptalaja a robotpilóta üzemmódnak

Szabadúszóként elég merészen szoktam zsonglőrködni a munkákkal, vagyis elég nagy a teherbírásom, amire sokáig büszke is voltam, ám inkább okosan kell beosztanom a munkáimat, mert a sok munka nem feltétlen jelent hatékony munkavégzést is. Sőt! Az egyik beficcenő munka arrébb tolja a többit és minden csúszik. Én pedig nem szeretek elúszni a feladatokkal, de a határidők tartása és a közben bevállalt plusz munka alá tudja temetni az embert és hatalmas stresszfaktorrá duzzadhat. Mint ahogy a héten éreztem, és több ismerősnél is ugyanezt tapasztaltam.  Egy ideje már trenírozom magam a hatékony időbeosztásra, ezért épp ideje a nemeket még aktívabban szórni.

Nem jó érzés visszautasítani embereket/munkákat, de nem is így gondolok erre, inkább tudatos átcsoportosításra, pontos tervezésre, aminek már rövid távon is sok haszna van. Ezért arra gondoltam, nagyobb fokozatra kapcsolok és titeket is erre biztatlak a héten.

Emlékeztek még a Mondj igent hétre? Most ennek az ellenkezője lesz a feladat. 🙂

A nemet mondás 3 legfontosabb hatása:

 1. A felszabaduló időt olyan tevékenységre fordíthatod, amely számodra sokkal fontosabb vagy egy nagyobb célod eléréséhez vezet.
 2. Megkíméled magad a felesleges stressztől, amelyet a túlterhelő feladatok okozhatnak.
 3. Az, hogy mások kérésnek teljesítése fontosabb emberré tesz téged (legalább a saját szemedben), célt és értelmet ad a napjaidnak (életednek) csak akkor számít, ha valóban örömmel teszed és másoknak is számít. Ha van benned egy csekélynyi frusztráltság is emiatt, akkor nem éri meg „mártírkodnod”. Inkább foglalkozz olyan dolgokkal, amelyek valóban értelmet adhatnak az életednek. 🙂

11/52. kihívásfeladat: Mondj nemet!

A héten igyekezz szándékosan nemet mondani olyan dolgokra, amelyekre azelőtt igent mondtál volna. Például?

Például MONDJ MOST NEMET a túlórára, egy újabb projektre, egy be nem tervezett plusz munkára, egy ügyfél soron kívüli kezelésére, a munkatársad átadott feladatára, a takarítás azon részére, amit csak te szoktál csinálni,  de akár mondj nemet még egy szelet sütire, a párod unszolására, az esti partira (ha nincs kedved), még egy táskára/cipőre/ruhára, a barátnőd siralmainak a meghallgatására is.

Próbáld ki!

Keress olyan helyzeteket, amelyeket általában nem szoktál, sőt, akár egyenesen képtelen vagy visszautasítani, pedig a lelked mélyén úgy érzed, az lenne a bölcs döntés.

Ne haragból, vagy indulatból mondj nemet, hanem a saját magad iránti tiszteletből, szeretetből.

Ne magyarázkodj, ne körülményeskedj, ne érezz bűntudatot, ne hezitálj, ne bonyolítsd túl! Csak mondj könnyedén, de határozottan nemet. Hidd el, felszabadító érzés lesz!

Amikor nemet mondunk egy feladatra, amelyet el szoktunk vállalni, akkor tudatosan cselekszünk. Ezáltal saját magunk számára nyerünk időt, amelyet nem mindig engedünk meg magunknak. Szabadíts fel egy kis energiát a héten, jöjjenek a tudatos nemek. 🙂

Konklúzióm

Többek között nemet mondtam egy hétvégi munkatalálkozóra és egy konkrét munkára (átadtam másnak) illetve nemet a „kötelező edzésre”, amikor éppen pihennem kellene. Felszabadító! Egy darabig nemet mondtam a napi többszöri (és a hétvégi) e-mail nézegetésre, illetve a 20:00 utáni munkára, de nem jött össze, szóval van még mit dolgoznom ezen a feladaton. 🙂 Tovább viszem, azt hiszem! 😉


Mi ez a kihívás?

Ez a kihívás egy felszabadultabb, derűsebb, lazább, boldogabb élet lehetőségéhez vezet! Próbáljunk ki új dolgokat, szélesítsük a látókörünket, éljük meg másként a hétköznapjainkat! Erről szólt a 2018-as kihívásom: #52hét52kihívás, amelyről ebben a cikkben olvashatsz bővebben! Az 52 heti feladat a zárt FB csoportban találod. Kíváncsi vagy? Ha Te is kipróbálod ezt a kihívást, bármikor belevághatsz. 

 

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?