Mit hozunk a múltból, hol vagyunk a jelenben és mit ígér a jövő? TedxYouth@Budapest

Szerző: Szlafkai Éva

A múltból hozzuk az értékeinket, hagyományainak, ide nyúlnak gyökereink, de meg is rekedhetünk ebben az időben, amely nincs előremutató hatással a jövőnkre. A jövőnkre, melyért folyamatosan teszünk, melyet folyamatosan tervezünk, ám sokszor a Pató Pálos felfogással, ‘majd holnap’ vágyakozással elillan a most lehetősége. Mert cselekedni most kell. A jelenben. A múlt, jelen, jövő kérdéseit feszegették szuper előadásaiban azok az ambiciózus fiatalok, akik a TEDxYouth@Budapest főszereplői voltak. Az idei esemény címe: A holnap bűvöletében.

Mi a TEDxYouth@Budapest és miért fiatalok az előadói?

2010. november 20-án, az ENSZ Egyetemes Gyermeknapján, a világ a gyermekekre, a TED és TEDx közösség pedig a fiatalokra figyelt. A TEDxYouth események színpadán a szó világszerte azoké a fiataloké volt, akikre érdemes odafigyelni, akik innovatív, friss ötleteikkel és újszerű nézőpontjukkal kitűnnek kortársaik közül, és mondanivalójuk van a világ számára. A szervezők azóta minden évben megrendezik az eseményt. Most 2017 november 25-én volt. A tavalyiról itt, a 2015-ben megrendezett eseményről pedig itt olvashatsz.

Olyanokat választanak ki előadónak, akik kiemelkedő tehetségek, különleges személyiségek, érdekes és sokoldalú, inspiráló gondolatokkal teli fiatalok, akik kíváncsiak a világra és egymásra, akik felfedezni, megérteni, tenni és alkotni szeretnének, és pozitív változásokat elindítani. Továbbá azok, akik nyitottak a fiatal hangokra, akiket érdekelnek az ifjú korosztály eltérő nézőpontjai, friss gondolatai, kreatív megoldásai, és hisznek abban, hogy a fiatalokkal való párbeszéd megteremtheti egy élhetőbb, közös jövő alapjait.

tedxyouthbudapest-Szlafkai-365letszikra_csapatkep

A csapatkép

A múlt hatása

Az első szekció előtt a Singularity University kerekasztali beszélgetése folyt a színpadon, ahol a 6 szakember a jövőben rejlő kihívásokról beszélgetett, a MI, a nano- és robottechnika életünkre való hatásáról. Hiába tűnik ez számomra óriási magasságnak, a beszélgetés érdekes, élvezetes volt. A SingularityU Budapest alumni -közösség tagjainak, vagyis a gazdasági és a nonprofit szféra vezetőinek célja, hogy inspirálják és összekapcsolják a hazai gondolkodókat, vállalkozókat, vezetőket. Mindezt azért, hogy bátran alkalmazzák e technológiákat az emberiség kihívásainak megoldására, és egy jobb jövő megteremtésére.

És hogy mi volt a konklúzió? Imádom és én is ezt vallom, közvetítem nektek:

Kíváncsiság, szenvedély, gondolkodás – ezek a jövő útravalói.

Bármerre mehetsz, bármivel foglalkozhatsz, égjen benned a szenvedély. Ha nem mélyedsz el egy témában, szakterületben, az sem gond. Hiszen a cikk-cakk, ahogyan a tapasztalatokat több helyről gyűjtöd nem azt jelenti, hogy semmihez sem fogsz érteni, hanem ezek a tapasztalatok végül szingularitásban lesznek.

tedxyouthbudapest-Szlafkai-365letszikra

Balról jobbra: Szalai Ferenc, Szabados Levente, Mérő László, Küllő Péter, Veres Rita

A múlt szekciót Risztov Éva nyitotta, aki nagyon szellemes formában mesélte el az olimpiai aranyéremig vezető útját, és hogy miként formálta át a jövőéjét, miután egyszer már abbahagyta az úszókarrierjét. Érdemes megnézni az előadást. 🙂 Bartha Álmos kvízmester a kérdéseket feszegette, szó szerint. Azt mondja, hogy egy jó kérdés fél megoldás, hiszen segít megszerezni a tudást, megoldani a problémákat és elgondolkodtatni az embert. Mécs Anna novelláiban dolgozza fel gyermekkori emlékeit, apja, Mécs Imre politikai árnyékában elrejtőzött érzéseit. Safranka-Peti Zsófia táncos a mozdulatokon keresztül fejezi ki magát és előadásában az izmaink emlékezetéről beszélt. Végül Kaponay Réka mesélt évekig tartó családi utazásáról, amelyet 14 évesen írt meg könyvében. 36 ország kalandjai elevenednek meg egy “őrző” kutya szemén és szívén keresztül a magyarul és angolul is megjelent regényében. Kövesd a blogját, olvasd a könyvét az egyik legfiatalabb publicistának.

Végül a Gyatyamadzag zenekar isteni tehetséges zenészei húzták el a nótánkat. Ezek a gyerekek 8 éve muzsikálnak együtt és arra tették fel hivatásukat, hogy megőrizzék és továbbadják a múlt népzenei hagyományait.

ITT TUDOD megtekinteni az első szekció előadásairól készült videót!

A jövő ígérete

A jövő kiszámíthatatlan, és éppen ezért olyan izgalmas. Gyakran bizonytalan, kockázatos, ám mi célokat tűzünk ki, terveket szövünk, hogy kiszámíthatóbbá tegyük. A 2. szekcióban a jövőt fürkésztük, első előadóként pedig Bombera Krisztina mesélt nekünk. Azt mondja:

Nem félek semmitől sem jobban, mint a saját magam által állított határoktól.

A komfortzónán belüli változásokban hisz és a pozitív társadalmi változások generálása mozgatja. Nemrég kezdte el VloggerSuliját, ahol mentorként a fiatal generációnak igyekszik átadni tudását a média világáról, módszereiről és ő maga is kész tanulni tőlük. Nőthig Dániel előadásában arról beszélt, hogy miként változtatja meg a technológiai fejlődés a mindennapjainkat, és milyen képességek kellenek a helytálláshoz. Ugyebár a kíváncsiság és kreativitás itt is kiemelt jelentőséget kap.

Az egyik legtanulságosabb előadás részemről Lévay Györgyé volt, aki egyetemi évek alatt agyhártyagyulladásban elveszítette a végtagjai egy részét, ám nem adta fel az álmait. Lediplomázott, majd egy ösztöndíjprogramnak köszönhetően Amerikában doktorált és évekig kutatta az emberek és gépek kommunikációját, amely tudással javítani igyekeztek a protézisek működését. A főbb tanulság, hogy mi, úgymond egészséges emberek sokszor olyan nüansznyi kifogással is hagyunk ki lehetőségeket, miközben bármire képesek vagyunk.

Ha ő csonkoltan nem adta fel, ledoktorált, kutatott, más kontinensen kezdett új életet, családot alapított, akkor mi miért nem ugrunk meg sokszor ennél jóval kisebb akadályokat?

Detrik Szimonetta a szenvedélyes munkavégzésről beszélt, amely hozzáállást én is iszonyat fontosnak tartok, Imre Anna Léna pedig a magántanulás előnyeiről és lehetőségeiről mesélt. Bővíz Marcell elszánt felfedezőként a papagályokért küzd, Paár Julianna pedig a zenét akarja közelebb hozni mindenkéhez. Amit az iskolai zeneoktatás elvesz azzal, hogy aki nem tud énekelni, az ne is tegye, ő azt vallja, hogy a zene mindenkié és az egész élet egy ritmus. Volt is egy klassz gyakorlat, ahol az egész terem énekelt. Komolyan. Én is. 🙂 Végül a dramaturg, színész Vecsei Miklós egy fegyverrel hadonászott a színpadon, miközben a Z és Y generáció útkereséséről mesélt.

Itt találjátok a 2. szekcióról készült videót.

A jelen varázsa

A jelen fontosságól és élvezetéről már rengeteg cikket olvashattál itt a szikrákon, most nézzük meg, hogyan gondolkodnak róla a jelen szekcióban résztvevő előadók.

A záró blokkot Shane Tusup nyitotta, aki Hosszú Katinkával közös munkájukról, életükről beszélt. Azon belül is arról, hogy edzőként miként feszegette az úszónő határait, milyen új edzésmódszert hozott be és hogyan javította az eredményességét. Ma már közösen vezetik saját Iron márkájuk alatt futó termékeiket, képregényeiket és úszóiskolájukat.

Strumpf Kata útkeresését osztotta a meg a közönséggel. Breuer Péter pedig 16-22 évesekből álló reklámügynökségével Magyarország legnagyobb márkáival dolgozik együtt és előadásában a generációk közötti szakadék áthidalásáról mesélt. Hauber Berta párja, Szőke Miklós képzőművész márkáját egyengeti kommunikációs vezetőként, előadásában pedig a nemek közötti harcról, közös értékekről és a vállalkozói lét kihívásairól beszélt.

Judy Zang személyes történeteink keresztül igyekezett rávilágítani a budapesti multikulturális közeg szakadékainak befoltozási lehetőségeire. Tihanyi Benedek pedig a testben áramló energia tudományos hátterét szerette volna közelebb hozni a hallgatókhoz. Végül Guessous Majd Mária 10 nyelven éneklő énekesnő a saját átváltozásainak tapasztalatait hozta el nekünk, aki a zenével hidakat teremt a kultúrák között.

A 3. blokkot IDE KATTINTVA tudod megnézni.

Találkozunk jövőre?

Találkozunk jövőre?

A holnap bűvölete cím méltó összefoglalója volt az eseménynek, hiszen egy olyan világot tártak elénk a fiatal előadók, amelyben megmutatták, hogy a tegnap, a ma, és a holnap összhangjában miként válthatjuk valóra az álmainkat. Köszönöm a meghívást, élmény volt!
Ha eddig még nem voltál TEDxYouth@Budapest eseményen, akkor jövőre semmiképpen se hagyd ki. Addig is kövesd a FB oldalukat!

Fotók forrásaitt.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

[sgmb id=”2″]


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKAT!

Ezeket olvastad már?