Mennyi idő kell a meditáláshoz?

Szerző: Marczinkó Ágnes

Rengeteg könyv és publikáció van a meditációs témában, mégis nagyon kevés foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy az ősi keleti hagyományokat hogyan lehet beleilleszteni a nyugati rohanó hétköznapokba. Általában azért szeretnénk többet tudni a meditációról, hogy elengedjük a stresszt. De vajon mennyi idő kell egy jó meditációhoz?

Tudjuk, hogy küzdelmes feladat új szokást elültetni a telezsúfolt napirendünkben. Éppen ezért először az a kérdés, hogy mégis mennyi időt szánjunk rá? Továbbá az is felmerülhet, hogy mi az a határ, amit még be tudunk vállalni?

Ülj le meditálni naponta 20 percet, ha túl elfoglalt vagy, akkor egy órát. – tartja a Zen közmondás

A meditáció egy belső utazás. Belső az egyéni természet miatt, ahol nincsen írott szabály, ami mindenkire igaz lenne. Utazás, mert minden lépés, mindegy milyen apró is, összeadódik egy hosszú ösvénnyé. Igazából tapasztalataim szerint a legfőbb gondot a türelmetlenség okozza. Általában jellemző ránk, hogy azonnal látni akarjuk az út végét és nem megtenni a kicsi lépéseket. A meditáció pedig pontosan arról szól, hogy minden egyes apró lépést éljünk meg, érezzünk át.

Éppen ezért percre pontos válasz nincs arra, hogy mennyi ideig tartson a meditálás.

Lehet ez most kicsit összezavart, de közben ebben a válaszban van a lehetőség szépsége. Ha következetesen gyakorolsz, akkor minden hasznát el fogod érni egyszer a meditációnak.

Az időtartam tehát rajtad is múlik.

  • Ami fontos, hogy maradj kíváncsi a tested-, lelked- és elméd szükségleteivel kapcsolatban!
  • Légy kitartó a meditációs utazásodban, amely segíteni fog magától meg találnia a helyét a napi rendben.
  • Írd le magadnak, hogy miért ülsz le mindennap a meditációs párnádra!
  • Figyelj arra, hogy mit érzel mielőtt felveszed a testtartást?
  • Milyen érzés a befejezés után?
  • Írd le a gondolatokat és érzéseket, amelyek előjönnek közben.

A kezdeti kérdésekre így már Te magad is meg tudod adni a választ.
Szerk: Én ajánlom a “8 perces meditáció” c. könyvet. Végigcsináltam a gyakorlatokat minden nap, szerintem nagyon jól és egyszerűen használható könyv a témában.

Leadfotó: pixabay.com

[sgmb id=”2″]


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?