Ilyen a jó storytelling, hogy figyeljenek rád

Szerző: Szlafkai Éva
Storytelling| Out of Your Box Magazinblog | 365letszikra.hu

Soha ezelőtt nem volt olyan nehéz megszerezni a figyelmet, mint manapság, éppen ezért nem mindegy, hogy miként tesszük ezt. Ráadásul erre az egyre nehezebb műveletre már csak 8 másodpercünk van.

Az amerikai Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ becslése szerint, míg 2000-ben az emberi figyelemküszöb 12 másodperc volt, 2015-re 8 másodpercre esett vissza.* Ez óriási csökkenés.

Csak 8 másodperced van, hogy felkeltsd a figyelmet

Tehát Neked is csak 8 másodperced van, hogy meggyőzz valakit, hogy vásárolja meg a terméked, válassza a szolgáltatásod, vegye le a cuccod a polcról, kattintson a banneredre… vagyis ismerje meg a sztorid. Hogyan aknázd ki ezt a 8 másodpercet? Megmutatom!

A bejegyzés első része kb. 8 másodperces volt, nekem is ennyi időm volt meggyőzni téged, hogy kattints tovább, olvass bővebben. Örülök, hogy sikerült. 😉

Mi tesz egy sztorit a küszöbre? Ebben segít a storytelling.

Ahhoz, hogy egy sztori hatékony legyen, nem elég szórakoztatónak lennie. Kapcsolódnia kell a fogyasztó világképéhez, illetve valami olyanhoz, ami a fogyasztódat érdekli, megérinti, róla szól, neki szól.

A JÓ (MARKETINGES) SZTORI ÖSSZHANGBAN ÁLL A FOGYASZTÓK VILÁGKÉPÉVEL. AZ IGAZÁN JÓ TÖRTÉNET NEM TANÍT SEMMI ÚJAT, CSAK KIEGÉSZÍTI AZT, AMIT AZ EMBEREK A VILÁGRÓL GONDOLNAK. A JÓ TÖRTÉNETTŐL A HALLGATÓK OKOSNAK ÉRZIK MAGUKAT, AMI MEGERŐSÍTI BENNÜK, HOGY AZ ELSŐ PILLANATTÓL FOGVA IGAZUK VOLT.

Nem szükséges tökéletes faragni a sztorit. A figyelemküszöb átlépéshez az is elég, ha legalább egy kicsit kapcsolódik az emberek gondolatvilágához. Lehet személyeskedni, érzelmi szálakat belefűzni, a lényeg, hogy a fogyasztó bele tudja magát képzelni a sztoriba. Hogy ez akár vele is megtörténhetett volna, vele is megtörténhet, illetve vele is megtörtént hasonló. Így a sztorid már a sajátja lesz. És hopp, máris ott a lábad a küszöbön, az ajtórésben.

A lényeg, hogy a fogyasztó bele tudja magát képzelni a sztoriba, És hopp, máris ott a lábad a küszöbön, az ajtórésben.

Aztán nem utolsó szempont, hogy milyen történetmesélő vagy. A storytelling nagyon fontos részét képezi az üzleti életnek, ahol el kell adni az ötleteket. Ezt pedig a számokon kívül érzelmi bevonással lehet igazán jól csinálni. Mindegy, hogy közvetlenül terméket adsz el a sztoridban, vagy a felsővezetésnél kuncsorogsz támogatásért egy prezentációval, netán saját magad adod el egy állásinterjún. Fontos, hogy légy hatásos, hass az érzelmekre!

A jó sztorinak nem kell körmondatokból állnia. Elég ha rövid, tömör, egyszerű, de bevon. Felkelti a figyelmet azáltal, hogy az előadója tudja, mi érdekli a hallgatóságot és azt megfelelő átéléssel és hitelességgel előadja.

Ha bővebben érdekel a téma, olvasd el a 6 tényező, ami segít emlékezetes hatással másokra c bejegyzést. Hasznos lehet számodra, hogyha gyakran prezentálsz (sima meetingeken vagy nagyobb plénum előtt), vagy akkor is, ha meg szeretnél győzni valakit (főnököd, párod, csoportot) egy ötletedről.

Az érzelmi hatás a legerősebb hatás, ez közvetít a legjobban. A saját szenvedélyeddel, lelkes előadásmódoddal más lelkesedését is felkeltheted a mondandód iránt.

Ha igazán hatástgyakorló előadó szeretnél lenni, akkor bátran használd az előbb említett bejegyzésben felsorolt 6 kulcstulajdonságot, hogy emlékezetesebb legyen a mondanivalód a hallgatóságnak.

 1. Légy egyszerű!
 2. Légy váratlan!
 3. Légy konkrét!
 4. Érj el érzelmi hatást, bevonást!
 5. Légy hiteles!
 6. Sztorizz!

nr.1 Vizuális tartalom

A kép és a tartalom összhangja elengedhetetlen a napjaink marketingében. Hogy miért? Úristen, ezzel egy egész könyvet lehetne megtölteni. De röviden írom. 😉 A képeket az agy 60000-szer gyorsabban dolgozza fel, mint a szöveget, valamint a közösségi platformokon is 90%-kal többen kattintanak képes bejegyzésre, mint a csak szövegesre. Utóbbi az előbbi miatt van, hiszen ekkora információzajban minél gyorsabban és jobban akarunk szelektálni az infók között, ehhez pedig gyorsan leképezhető ingerekre van szükség. Mint a képek. Nézd csak a Pinterestet vagy az Instagramot, napjaink leggyorsabban, hihetetlen ütemben fejlődő képcentrikus közösségi platformjainak sikerét.

Ezek után talán nem is kell tovább magyaráznom, miért olyan fontos a figyelem felkeltésében (és a marketingben) a kép, vagy inkább komplexen a vizuális hatás. Vagyis akkor lehet igazán következetes a sztorid, ha a tartalom és a kép összhangban van egymással, erősítik egymást. Amikor a szöveget úgy egészíti ki a design, hogy összeadódva fokozódik a marketinghatás.

Akkor lesz igazán következetes és sikeres a sztorid, ha a szöveg és a kép összhangban van, vagyis amikor a tartalom szinergiában van a designnal, amikor összeadódva erősítik egymás hatását.

Minden bizonnyal Te is szívesebben

 • böngészel olyan weboldalt,
 • térsz be olyan étterembe,
 • eszel olyan ételt,
 • veszel olyan csomagolású gourmet terméket,
 • vásárolsz olyan ruhaboltban,
 • ülsz be olyan kávézóba,

ami tetszetős a szemednek is.
A szinergia akkor teljesül, ha mindez belepasszol a sztoriba. Amikor a látvány kiegészíti az adott dologról alkotott elképzeléseidet, elvárásaidat.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy a vizuális megjelenés ugyanannyira fontos a sikeres és hiteles sztorit illetően, mint a tartalom.

A vizuális megjelenés ugyanannyira fontos a sikeres és hiteles sztorit illetően, mint a tartalom.

Remélem találtál hasznos ötletet a mai bejegyzésben, amit át is tudsz ültetni a saját gyakorlatodba, hogy jobban (fel)figyeljenek rád illetve a mondanivalódra.

Ne feledd, 8 másodperced van! 😉

Forrás: *A bejegyzés elején lévő számadat a Fast Company cikkéből való.
Leadfotó: greenbookblog.org

Kövesd a Szikrákat a több ezer kíváncsi olvasóval: FB CSOPORT, ONLINE KURZUSOK, INSTAGRAM, FACEBOOK OLDAL, SZIKRAMAIL.

Kreativitás a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból. Rendhagyó módszerek, érdekes témák, egyedi önismereti- és fejlesztési technikák.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?