Ez lenne a csúcsteljesítmény 7 titka?

Szerző: Szlafkai Éva
Ez lenne a csúcsteljesítmény 7 titka? | csucsteljesitmeny_365letszikra_1170x1170_pixabay

Egyáltalán nem mindegy hogy mit teszünk azért, hogy jó teljesítményt tudjunk nyújtani. Lehet, hogy olyan dolgokra is érdemes figyelni, aminek eddig nem igazán tulajdonítottunk nagy szerepet. Nézzük, mit érdemes megfogadnia a csúcsteljesítményre vágyóknak nem csak a sportban, hanem az élete bármely színterén.

Mi a csúcsteljesítmény 7 titka?

Ha ezt valaki pontosan tudná és mindenki megfogadná, akkor Te sem olvasnád kíváncsian ezt a cikket. Az viszont egyértelmű, hogy az itt felsorolt összetevők nagyon fontosak a jó teljesítmény elérésben.

Szerinted melyik a legfontosabb? Szerintem mind a hét, ám talán a belső monológ az egyik legmeghatározóbb, hiszen folyamatosak a hangok a fejünkben, és nem mindegy, hogy mit hallunk magunkról, hogy mit hitetünk el magunkkal. Minél több pozitív gondolat, annál magabiztosabb fellépés, még több motiváció és annál jobb teljesítmény.

1. Okos célkijelölés

Olyan célt határozza meg magadnak, amit el is tudsz érni kellő erőbedobással. Pontosan dolgozd is ki a lépéseket, hogy miként fogod elérni.

2. Mentális tréning, vizualizáció

Amikor látod magad, ahogy elérted a célodat, elégedett vagy és jól érzed magad a bőrödben. Ha gyakran végzed ezt a mentális gyakorlatot, az mérhetően javítani fogja a teljesítményedet.Ha nem hiszel a humbukban, akkor higgy a biológiában, hiszen ilyen gyakorlatok hatására hormontúltengés lesz a szervezetedben, amely javítja a teljesítményt.

3. Légzéskontroll

A sportban kiemelt jelentősége van a helyes légzésnek, és nem csak szervi szinten, hanem a mentális teljesítményre is hatással van. Hiszen ha lassan, és melyen lélegzel, megnyugszol és jobban koncentrálsz az előtted álló feladatra, ezáltal a csúcsteljesítmény is elérhetőbbé válik.

4. Bajnoki testbeszéd

Mozogj úgy és tartsd a tested úgy, ahogy érezni szeretnéd magad. Győztes szeretnél lenni és magabiztos? Akkor a testtartásod és a mozdulataid is ezt tükrözzék. Ezt a bejegyzést olvasva megdöbbensz, hogy mennyire befolyásolni tud mindent a testtartásod, továbbá megmutatom azt a 2 perces hatalmi pózt, amelytől minden vizsgán, állásinterjún és megmérettetésen sikeresebben szerepelhetsz.

5. Aktivitás ellenőrzés

Mindig ügyelj az érzelmi szintedre, tartsd kordában, a helyzetnek megfelelően.

6. Pozitív belső monológ

Ügyelj arra, hogy magadban főként pozitív kicsengésben beszélj, hiszen te magad vagy a legfőbb támogatod. Inkább buzdítsd, mint lehúzd magad. A pozitív belső párbeszédek nagyon fontosak a teljesítmény szempontjából, nagy mértékben meghatározzák az önmagunkról alkotott képet, befolyásolják a hangulatunk, a döntéseink… és igazából az egész életünket.

7. Élvezd, amit csinálsz

Ha nem szereted, amit csinálsz, legyen az bármilyen tevékenység, munka vagy hobbi, az előbb utóbb a teljesítményben is látszani fog. Aki csúcsteljesítményt szeretne nyújtani, élveznie kell amit csinál, szenvedélyből kell munkálkodnia. A legjobb az egészben a flow élmény.

Nálad melyik ponton kell javítani, hogy csúcsteljesítményt tudj nyújtani?

Leadfotó: pixabay.com

[sgmb id=”2″]


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?