Kreatív életszemlélet – 23 válasz, hogyan veheted hasznát a munkában és a magánéletben

Szerző: Szlafkai Éva

Érdemes olyan életszemlélet kialakítására törekedni, amely leginkább segíthet bennünket a 21. században ránk váró változások túlélésében. Nézzük meg közelebbről, a kreatív életszemlélet pontosan miért, hogyan és milyen területeken válik a hasznunkra!

A 21. században egyre több összetett és újszerű problémával kell szembenéznünk, amelyhez elengedhetetlen a kreatív látásmód, a rugalmas hozzáállás, az alternatív megoldási útvonalak kifürkészése. Az exponenciális változások miatt rengeteg minden átalakul a kommunikációnktól kezdve az életterünkön át az offline és online biztonságunkig minden. Az egész életünk, pláne a munkánk. A robotizációval számtalan hagyományos pozíció fog megszűnni, tehát nem ülhetünk ölbe tett kézzel: új szakmákat kell tanulnunk, keresnünk kell a kihívásokat, járatlan utakra kell mernünk lépni, jól kell tudnunk együttműködni más generációkkal, vagyis alkalmazkodni kell a megváltozóban lévő körülményekhez. Hogyan? A kreatív életszemlélet lesz a kulcs, amelyről ez a blog is szól.

23 válasz, hogyan vesszük hasznát a kreatív életszemléletnek a munkában és a magánéletben

 1. Kreatív problémamegoldó módszereket használva gyorsabban, hatékonyabban és termékenyebben (sok ötlet, megoldási útvonal) jutunk eredményre a munkánkban, készülünk fel egy előadásra vagy éppen állunk helyt egy meetingen.
 2. Ha megtaláljuk azt a belső motivációt, amely hajt, akkor élvezni fogjuk a folyamatot, szívesebben, örömmel fogunk dolgozni. 
 3. Fejlődési szemléletmóddal könnyebben vesszük az akadályokat, bátrabban nézünk szembe a kihívásokkal, tanulunk a kudarcokból, épülünk a hibákból és a kritikából.
 4. Ha merünk élni a szabadságunk igényével, akkor megválaszthatjuk a munkánkat, a pozíciónkat, a feladatkörünket, és azzal foglalkozhatunk, amivel igazán szeretnénk.
 5. Alkotási vágy, kíváncsiság és összpontosítás hármasával nagy hatással lehetünk a környezetünkre.
 6. Ha nyitottak vagyunk más területen dolgozó kolléga ötletére, véleményére, akkor sokat tanulhatunk belőle, bővül a rálátásunk az adott helyzetre, több nézőpontot ismerünk meg, szélesedik a perspektívánk.
 7. Ha meg tudunk fogalmazni építő jellegű kritikát, akkor nem esünk a csoportgondolkodás hibájába, és jobb eredményre juthatunk.
 8. A kreatív, kíváncsi életszemlélet hatására nem torpanunk meg a változástól, a járatlan utaktól, tudásvágyunk klassz helyekre vihet el.
 9. Nem fogunk csüggedni az esetleges kritika miatt, mert tudjuk, hogy azok nem minket minősítenek, hanem az aktuális teljesítményünket. Legközelebb bátrabban kérdezünk, szorgalmasabban készülünk fel egy meetingre vagy végzünk el egy feladatot.
 10. Jobban fogjuk kezelni a teljesítményelvárás, a határidők okozta stresszt.
 11. Ha sokat kérdezünk (magunkat és másokat), sokkal jobban és több nézőpontból látjuk át majd a helyzetet, amire komplexebb megoldásokkal tudunk majd előállni.
 12. Szélesebb perspektívát láthatunk a karrierünkben, és olyan irányban indulhatunk el, ami lelkesedéssel és tudásvággyal tölt el.
 13. Sokkal reziliensebbek leszünk a változásokkal szemben, vagyis a lelki állóképességünk megerősödik, és nem billentenek ki annyira az egyensúlyi helyzetünkből az életünkben bekövetkezett változások.
 14. Ha valami probléma adódik az életben, nem másokat fogunk okolni, hanem a felelősséget felvállalva a megoldásokra fogunk koncentrálni. 
 15. Kíváncsibb, magabiztosabb, szabadabb gyereket fogunk tudni nevelni, akiből majd szintén kreatív felnőtt válik.
 16. A kreatív életszemlélet szótárában nem szégyellnivaló jelző a hiba. „Hibáztam!” szót kicseréljük a „Próbálkoztam!” szóra, amelytől egyből aktív tettvággyal telik meg a tartalma.
 17. Nem elégszünk meg egy számunkra kényelmetlen, kellemetlen, szürke élettel, mert tudjuk, hogy a világ tele van színnel.
 18. Sokkal jobban fogjuk tudni kezelni és levezetni a stresszt.
 19. A párkapcsolatunk új virágzásnak indul, mert másképp fogunk tekinteni számos helyzetre.
 20. Kreatív problémamegoldó technikákat megismerve sokkal gyorsabban tanulunk meg bármit, jobban fel fogjuk tudni idézni és tovább fogunk rá emlékezni, illetve segítségével költségeket, családi utazást, vagy éppen célokat tervezhetünk.
 21. Kritikusabban kezeljük a közösségi médiából érkező információanyagot, és több forrásból, szempontból is megvizsgáljuk. 
 22. Hatékonyabban fogjuk kezelni a hétköznapok komplex feladatait, javul a hatékonyságunk.
 23. Számtalan dologban fogunk lehetőséget látni, így nagyobb eséllyel ragadjuk meg az elégedettebb élethez vezető ajtók kilincseit.

A sor nagyon hosszan folytatható. Most rajtad a sor… mivel egészítenéd ki?

Szikra online kurzusok

Kreatív fókuszú önfejlesztő online kurzusok. Rendhagyó módszerek, izgalmas témák, egyedi önismereti és fejlesztési technikák! Cégeknek is. Kíváncsi vagy?

szikrakurzusok.hu

Kreatív szemléletmód gyerekkorban

Mire a fiatalok kilépnek az egyetem kapuján, a kreativitásuk 90%-át elveszítik, pedig a kreativitás ugyanolyan fontos az oktatásban, mint az írástudás, így ezzel megegyező szinten kellene bánni vele. Már Rubik Ernő is arra buzdított, hogy nem ismeretkonzerveket kellene átadni, hanem az ismeretek megszerzéséhez szükséges eszköztár használatát megtanítani, illetve fejleszteni a képességeket. Vekerdy Tamás gyerekpszichológus szerint a 21. század két legfontosabb kihívása a kreatív- és a kritikus gondolkodás elsajátítása. 

A mai óvodások 60 százalékának olyan munkája lesz, amely ma még egyáltalán nem is létezik. És ha ilyen ütemben halad tovább a technológiai fejlődés, igencsak elkél a kreatív energia, szóval jó lenne megőrizni a kérdezésre, a tévedésre, a hibázásra való hajlamot, vagyis a kreatív képességek kibontakoztatásának bátorságát.

Fontos, hogy a gyerekek – ahogy mi, felnőttek is -, képesek legyenek a komfortzónájukból kilépve nézőpontokat váltani, a fantáziájukat használva alternatív megoldási útvonalakat felfedezni, illetve megkérdőjelezni a dolgokat, mondjuk dogmákat, tradíciókat, hierarchiát, sőt, az internet is.

Mi jellemző a magas kreatív potenciállal rendelkező gyerekekre?

A kreatív gyerek állandóan kérdez, nagyon kíváncsi. Mindenre! Keresi a kivételeket bármilyen magyarázatban, ami nem szemtelenség, hanem alternatív útfelfedezés. Hallgassuk kíváncsian az érveit, ha ellenkezik velünk a gyerek, érdekes dolgokat mondhat. Szokatlan ötleteket keres a bevált megoldások helyett. Mindenről eszébe jut valami teljesen más, csaponganak a gondolatai és ki is mondja őket. Megkérdőjelezi a mások számára elfogadott dolgokat. Szerteágazó és dús a fantáziavilága. Nem tart a megfeddéstől, bátran képviseli az álláspontját, gyakran meglepő dolgokat fogalmaz meg érvként. Mindig belefog valami tevékenységbe, nem látjuk unatkozni. Élvezi a szabad alkotást, amelyhez a fantáziája adja a táptalajt. Sokszor kritizálja a felnőtteket és úgy amblokk a dolgokat.  Jó megérzései vannak, intuitív. Játékos és tele van ötletekkel, nem baj, ha a valósághoz nem sok közük van. 

Ez a kislány nem tud megülni egy helyben, szófogadatlan, nem csinálja azt, amit mondanak neki, szemtelen, felesel és rosszalkodik, mint egy fiú” – néha így jellemeztek engem a felnőttek. De mondták azt is, hogy „Ez a kislány nagyon aktív, szabadlelkű, kíváncsi, megkérdőjelezi a sablonokat, alkotnivágyó, lelkes és bátor.

Ugyanazon viselkedésre, tulajdonságokra vonatkoztak, mégis utóbbinak egészen más üzenete van, ugye? Azok a tulajdonságok, amelyek talán bosszantónak tűnhetnek gyermekkorban, egy kis átkeretezéssel igazán jó muníciókká alakulnak, kiváló táptalajt nyújtva a bontakozó ambícióknak. Ha tehát felismerjük, hogy a gyerekünk rendelkezik a fenti tulajdonságok zömével, akkor ápoljuk benne ezt a fantasztikus varázst, hozzásegítve egy teljesebb, magabiztosabb és önazonosabb felnőtt élethez.

Te hogyan veszed hasznát a kreatív szemléletnek az életedben?

Leadkép: Pixabay

Kövesd a Szikrákat a több ezer önfejlesztő taggal: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK vagy csatlakozz a szikrás közösséghez és meríts a rengeteg kreatívan megközelített tudásanyagból a Szikra HUB-ban.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?