A 10 legnépszerűbb szikracikk 2019-ben – ezeket olvastátok legtöbben

Szerző: Szlafkai Éva
A 10 legnépszerűbb szikracikk 2019-ben - Szlafkai Éva

A tavalyi toplistás cikkek között van 2017-es, sőt, 2016-os cikk is, amit azóta is nagyon sokan olvastok, ám újabb érdekes témákkal bővült a lista. Szó lesz kreatív iskolákról, időmenedzsment technikákról, skandináv szemléletről, olvasásról, személyiségtipológiáról és természetesen a kreativitásról minden mennyiségben. Jó szórakozást 2019 legolvasottabb szikracikkeihez!

Mielőtt belekezdek a felsorolásba, szeretném megköszönni a fantasztikus szikraolvasóknak az évek óta tartó hűségüket, az új olvasóknak pedig izgalmas utazást kívánok a kreatív nézőpontot kínáló szikrák birodalmába. Nélkületek ez az egész nem lenne! Engem ti inspiráltok… 🙂

10. TESZTELD A SZEMLÉLETMÓDOD! ÍME A KÜLÖNBSÉG RÖGZÜLT ÉS FEJLŐDÉSI SZEMLÉLET KÖZÖTT. INFOGRAFIKA

Szeretnéd átvenni az irányítást az életed felett, kibontakoztatni a lehetőségeidet, tanulni a kudarcokból és hosszú távon is sikeres lenni? Akkor ideje más szemmel tekinteni a világra! Mondhatom azt is, hogy kíváncsian… amire a szikrák inspirálnak. De nevezzük inkább fejlődő szemléletnek, ahogy többek között Carol S. Dweck pszichológiaprofesszor hívja, kutatja, tanítja. Lássuk mi a különbség a rögzült és a fejlődési szemléletmód között és miért érdemes elsajátítani az utóbbit. TOVÁBB OLVASOM »»

09. 3 BEVÁLT IDŐMENEDZSMENT MÓDSZER, HOGY HATÉKONYNAK ÉREZD MAGAD!

Halogatunk, késünk, elúszunk a feladatokkal vagy éppen frusztrálóan túlszervezettek vagyunk… Az biztos, az idő mindenkit érint, így az időbeosztás nagyon fontos témakör mindannyiunk életében. Úgy keressük a hatékony időmenedzsment módszer titkát, mint a Szent Grált. Talán most egy lépéssel, sőt, hárommal közelebb juthatunk hozzá. TOVÁBB OLVASOM »»

08. EZT A 8 KOMPETENCIÁT FEJLESZTIK A KREATÍV ISKOLÁK – AZ ÉLETRE KÉSZÍTENEK FEL

Ezt a 8 kompetenciát fejlesztik a kreatív iskolák - az életre készítenek fel

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekeink az iskolapadból kikerülve készen álljanak a 21. század kihívásaira, és sikeresek legyenek az életben, akkor az iskoláknak az alábbi 8 alapkompetenciát kellene fejleszteniük. Íme, a kreatív iskolák titka.

A világ forradalmi változásokon megy keresztül. Az elmúlt 20-30 évben a digitális technológiák gyors fejlődése, és a  népességrobbanás teljesen átalakította az életünk összes színterét, főként a gazdasági környezetet. Az iparosított oktatás, ami a megfelelt a 19-20. század igényeinek, ma már elavult, sőt, az igények teljesen átalakultak. Így nem az a megoldás egy rendkívül bizonytalan jövővel szemben, hogy javítunk a régi rendszeren, hanem teljesen másként csináljuk. Hogy mért és hogyan? A kreativitással és innovációval foglalkozó oktatási szakembernek, Sir Ken Robinsonnak van néhány javaslat a tarsolyában, amit most én is megosztok veled. TOVÁBB OLVASOM »»

07. ÍGY ŐRIZHETŐ MEG A SZERETET EGY PÁRKAPCSOLATBAN – 5 SZERETETNYELV

Ha megismerjük az 5 szeretetnyelvet és megtanulunk a másikhoz a saját “nyelvén” szólni, óriási változást tapasztalhatunk a kapcsolataink minőségében. Megőrizhető a szeretet a párkapcsolatban, amikor a szerelmi lángolás alábbhagy, javulhat a szülő-gyerek viszony és jobban ápolhatjuk munkahelyi/baráti kapcsolatainkat is. A válasz az öt szeretetnyelv megismerésében rejlik: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. TOVÁBB OLVASOM »»

06. KREATIVITÁS – 19 DOLOG, AMIT ÉRDEMES TUDNI RÓLA

A kreativitás egyfajta látásmód; olyan nézőpontból szemlélünk helyzeteket, ami által számos lehetőséget is észreveszünk, ez pedig hozzásegíthet egy elégedettebb, önazonosabb, érdekesebb élethez. Általa egyedien oldunk meg problémákat, rugalmasabban alkalmazkodunk váratlan helyzetekhez, más nézőpontból is rálátunk az életünkre, eredményesebben birkózunk meg a kihívásokkal, lelkesebben éljük a mindennapokat. Merítsünk ebből az alkotó (élet)energiából!

A kreativitás kíváncsiságra ösztönöz, és ez a szemléletmód segít változtatni a megszokott, berögzült viselkedésen, ami hatalmas életminőségbeli javulást hozhat. Épp ezért összegyűjtöttem neked néhány témába vágó érdekességet és szikracikket, amellyel más nézőpontból is rápillanthatsz a világ(od)ra.  TOVÁBB OLVASOM »»

06. KÖVETENDŐ SKANDINÁV ÉLETSZEMLÉLET – 5 DOLOG, AMIT A DÁNOKTÓL TANULTAM

A tanuláshoz való kreatív hozzáállás, a hygge életérzés elsajátítása, a minimalizmus hagyománya, a realista optimizmus és a felelősségteljes szabadság elvei mind olyan klassz dolgok, amelyeket érdemes ellesni a sokat emlegetett Skandináv államoktól. Az alábbi öt skandináv életszemlélet példája egyenesen a dánoktól jött. Tóth Villő írása.  TOVÁBB OLVASOM »»»

04. EZT A 6 DOLGOT BÁNJUK MEG ÉLETÜNK VÉGÉN – ÚTMUTATÓ EGY TARTALMASABB ÉLETHEZ

6 dolog, amit ne bánjunk meg életünk végén - Útmutató a tartalmas élethez

Azt hisszük, hogy sok időnk van még, és ráérünk megtenni, kimondani, kipipálni, átélni, átérezni olyan dolgokat, amelyek boldogabbá, vagy legalábbis elégedettebbé tesznek bennünket. Nézzük meg, mint mondanak azok az emberek, akik az életük végén járva megbántak valamit, hátha még időben okulhatunk belőle.

Szokták mondani, hogy az ember életének és halálának időpontja között a kötőjel a legfontosabb. Vajon miként sikerül kitöltenünk ezt az időt? Hasznosan töltjük vagy unatkozunk? Nyitottan fogadjuk az élet lehetőségeit vagy túlzottan félünk a kudarcoktól? Kijelöljük az útirányunkat, majd megtesszük a szükséges lépéseket, hogy elérjünk valamit, vagy egy helyben toporgunk? Rengeteg a kérdés a megelégedett, kreatív élet értelmezéséhez.

Nézzük meg, azok az idős emberek, akik lassan az utuk végére érnek, mit mondanak. Vajon ők miként éltek és megbántak-e valamit? Gondolkodjunk el az alábbi 6 mondaton, hogy nekünk ne kelljen ezeket kimondanunk és megbánnunk. TOVÁBB OLVASOM »»

03. “BIG FIVE”, VAGYIS AZ 5 FŐ SZEMÉLYISÉGTÍPUS. TESZTELD, RÁD MI JELLEMZŐ!

Személyiségkutatók különféle teszteket és skálákat dolgoznak ki annak érdekében, hogy minél érdekesebb képet kapjanak az emberi személyiségről. A Big Five az egyik legismertebb megközelítés. A teszt szerint a személyiségbeli különbségek öt fő tényezőre különíthetőek el, vagyis az alábbi tulajdonságok adják egy ember személyiségét: érzelmi stabilitás, barátságosság, nyitottság, lelkiismeretesség és extraverzió. Lássuk, rád mi jellemző! TOVÁBB OLVASOM »»

02. NÉGY KÜLÖNBÖZŐ EMBER EGY LIFTBE ZÁRVA. TE MELYIK VAGY? DISC SZEMÉLYISÉGTESZT

Négy személy utazik egy liftben, mindegyik más személyiségtípus. Te melyik vagy?  Íme a DISC személyiségteszt, amely az egyik legnépszerűbb viselkedéselemző módszer, a hozzá kapcsolódó liftes sztorit pedig Bíró Nóra, testbeszéd specialista ajánlotta. Miért érdekes? Mert segít felismerni a különféle személyiségtípusokat a testbeszédük alapján.

01. ÍME AZ OLVASÁS 7 JÓTÉKONY HATÁSA, MÉGSEM OLVASNAK A MAGYAR FIATALOK

olvasás-nyugalom-365letszikra

Az olvasás javítja a koncentrációt, fejleszti a memóriát, bővíti a szókincsed, magabiztosabb társalkodóvá tesz és még számos haszna van. Lássuk, pontosan melyek ezek és azt is, hogy miért nem szeretnek olvasni a magyar fiatalok. TOVÁBB OLVASOM A CIKKET »»

Hogyan fejleszti az olvasás a kreativitást? Sokszínűbben, mint gondolnád! A kikapcsolódáson kívül az olvasásnak olyan előnyei is vannak, amelyekbe nem is gondolunk bele, amikor elmélyülünk egy klassz könyvben. Hogy micsoda? Például a kreativitás fejlesztése, amire azért is igen nagy szükség van, mert mire felnövünk, a szintje 100 százalékról 2% alá csökken. Lássuk, hogyan fejleszti az olvasás a kreativitást, és miért van rá olyan égető szükség napjainkban! ELOLVASOM EZT A CIKKET IS!

Neked melyik a kedvenc cikked a Szikrán? Köszönöm, ha megírod a cikk alatt kommentben!

Kövesd a Szikrákat a több ezer önfejlesztő taggal: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK vagy csatlakozz a szikrás közösséghez és meríts a rengeteg kreatívan megközelített tudásanyagból a Szikra HUB-ban.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?