Mi inspirálja a fiatal, tudatos nőket? Ez az 5 dolog mindenképpen inspiráló!

Szerző: Szlafkai Éva

Ahhoz, hogy pöröghessünk, valahonnan folyamatosan be kell szereznünk a kreatív alkotó energiát, amellyel életünket mozgásban tarthatjuk. Persze nem mindig égünk ezer fokon, néha a béka segge alatt ücsörgünk, de ez természetes, hozzátartozik a világ dinamikájához. Ám vannak olyan helyzetek, emberek, helyszínek, amelyek mindig visszaadják életkedvünket, ösztönöznek a munkánkban, céljainkban, ötleteket gyújtanak bennünk és az életünk számos területén meríthetünk belőlük. De mégis honnan merítenek a fiatal, tudatos nők, ha megcsappan az inspiráló szikra?  Mondjuk ebből az 5 dologból.

Te is érezted már azt egy cikket, könyvet, idézetet olvasva, vagy épp valamit megpillantva, hogy ez az, épp erre az információra, erre az apró szikrára volt szükséged? Én számtalanszor (nem véletlen a magazin elnevezése sem).
Vagy ismered azt az érzést, amikor összeáll egy projekt/ötlet utolsó láncszeme? Szinte ugyanolyan érzés, mint a szerelembe esés – Elizabeth Gilbert is ehhez hasonlítja – , hiszen megvan végre a kirakós utolsó darabja, amit kerestél.

A kreatív gondolkodás folyamatának 2. és 3. lépcsőfokán imbolygunk olyankor, amikor inspirációt keresünk, vagyis a probléma beazonosítva, más csak inkubálni kell, vagyis elengedni és nem foglalkozni vele, és egyszer csak jön az isteni szikra. És megvan! Ismerős, ugye?

Összeszedtem, hogy milyen forrásokból meríthetsz tudatosan, ha csak egy szikra hiányzik…

Inspiráló sikersztorik

Ugye tudjuk, hogy milyen fontosak a történetek, hiszen mesélő elmével születtünk, így nem információkból tájékozódunk, hanem narrálásból, az infó a történetbe ágyazva utazik. Éppen ezért szeretjük mások élettörténetét (vagy épp sikertörténetét) hallgatni, mert abból leszűrhetjük a saját tanulságunkat és bennünket is kitartásra, fejlődésre ösztönözhet, vagy éppen megnyugtat, hogy nem vagyunk egyedül az adott gondjainkkal/látásmódunkkal.

Szerinted melyik működik jobban: amikor valaki tanácsokat osztogat neked, vagy megosztja a sztoriját és azt szűrsz le belőle, ami éppen a te élethelyzetedhez passzol?

A szikrákon több életsztorit is találtok, és én is igyekszem személyesebb hangvételt belevinni a cikkekbe, de a saját storytellingemen még dolgoznom kell.

Kiváló élettörténeteket olvashattok az egyre népszerűbb wmn.hu oldalon minden témában, amely bármelyikünket érintheti. Ezek többnyire nem sikersztorik, hanem az élet, a maga sokszínű módján.

Neked mi a kedvenc történeted, amit hallva, olvasva valamit megmozdított benned? Nyilván sok ilyen van, de egyet valahogy mégis jobban fel tudsz idézni… Gondold át miért!

Inspirálóan esztétikus környezet

A környezet, amelyben élünk és dolgozunk alapvetően határozza meg a hangulatunkat. Az egyértelmű, hogy igyekszünk a lakásunkat otthonosan berendezni, számunkra tetszetős stílusban felöltöztetni, hogy jól érezzük benne magunkat. Nincs ez másként a munkakörnyezettel sem. Nyilván teljesen máshogy érzed magad egy ablaktalan, neonnal megvilágított, panelekkel elválasztott tucatirodában, mint egy napfényes, tágas, kellemes bútorkkal berendezett home officeban. Ám a helyzetet mindenképpen javítja, ha személyes tárgyakkal veszed körbe magad.

Nagyon inspiráló lehet:

 • egy igényes és átlátható tervező a falon,
 • a stílusunkat tükröző képek és dekorok (lásd scandinavianpoint,Dóczi Mercedes vagy Takács Anikó Instáját),
 • egy számunkra fontos és ösztönző üzenet,
 • színben egymáshoz illő holmik,
 • virágok, növények (lásd Laura Virág),
 • stílusos gyertyák (lásd greenwaydesign)
 • igényes agenda (lásd Dot for You)
 • a fejlődésünket igazoló holmik (oklevél, konferencia jegyek, névjegyek stb.),
 • stb.

Számodra mi olyan inspiráló a munka- vagy a lakókörnyezetedben? Én például imádom a home office-omat, a színek, az üzenetek és az anyagok összhangját. Az én stílusomat tükrözi és ezáltal én is szívesen dolgozom benne.

Szikratervező 2017-2018 | 365letszikra

Ez még a karácsonyi verzió.

Manapság már nagyon népszerűek és iszonyatosan inspirálóak a közösségi irodák, úgy mint a L’office – akikkel már készült szikracikk is- , a Kaptár vagy a Muse. Mind a környezet munkára és alkotásra ösztönöz, mind az emberek, akikkel bármikor együttműködhetsz. Te dolgoztál már közösségi irodából?

Sok szabadúszó szereti ezeket a coworking tereket, de ugyanilyen inspiráló lehet egy kávézó is. Én is rendszeresen randizom kávézókban ügyfelekkel, interjúalanyokkal. Az én kedvenceim a Frei kávézók, és persze a Starbucks-ok, illetve jó pár speciality-s hely. Ezekben rendszeresen látni laptopon pötyögő embereket. Az egésznek olyan szabadság feelingje van.

Amolyan inspiráló munka-életérzés.

Neked van kedvenc helyed?

Kultúra, mint inspirációforrás

A kultúra mindig is az inspirációból táplálkozott, tehát ha keresed a szikrát, akkor vesd bele magad a kulturális programokba. De menjünk tovább és ha már lúd, legyen kövér. Ha inspirálódni akarsz, akkor ne a a szokásos helyzeteket, programokat keresd.

 • Nézz meg olyan darabot, amit egyébként nem választanál!
 • Olvass olyan könyvet, aminek a témája vagy írója nem áll közel hozzád!
 • Esténként hagyd a könyvet és olvass verset!
 • Irány olyan színház, amelyben még nem voltál!
 • Hagyd a hollywoodi sikerfilmeket, menj művészmoziba!
 • Nézz meg egy alternatív kiállítást!
 • Ne nézz, hanem csak hallgass sötétben egy előadást.
 • Menj el egy író-olvasó találkozóra!
 • Próbálj ki egy alkotó programot, például egy YouArt-ot
 • Utazz el egy másik városban lévő programra, mondjuk az utazomajommal. Egyedül!
 • Fedezd fel egy olyan ország kultúráját, ahol még nem jártál!

Melyik programot próbálod vagy próbáltad már ki?

Utazás, az inspiráló kikapcsolódás

Neked mikor jönnek a kreatív ötletek? Netán 08:00-16:30 között az irodádban ülve? Vagy netán a metrón utazva, a vonaton a tájat kémlelve, autóvezetés közben, egy ismeretlen város utcáit járva, a természetben barangolva? Ez is az inkubálási szakaszról szól. Hagyod a gondolataidat elkalandozni, mással foglalkozol, kiszakadsz a rutinból, új szinapszisok épülnek az agyadban és egyszer csak összeáll a kép és megvan a szikra. Az a szikra, ami ahhoz kell, hogy befejezd a könyved, lezárd a projekted, kitaláld a vállalkozási ötleted, képben legyél a párkapcsolati kérdéseiddel, megtaláld a neked való munkát, meg tudd írni a halogatott cikked…

Persze az is inspirál bennünket, ha nem mi utazunk, hanem mások. Mint mondjuk Kiss Noémi, vagy  Szűcs Péter, a peterplanets.travel írója. Te követsz utazós bloggereket?

Inspiráló és fejlesztő tartalmak

Amennyiben fejlődő szemléletmódot gyakorolsz, biztos vagyok benne, hogy nyitott vagy az új élményekre, tanulsz a kudarcokból és kihívásként állsz az akadályok előtt, valamint hiszel benne, hogy a tudásod folyamatosan fejleszthető és fejlődsz is. Ezért iskolába jársz, online kurzusokat hallgatsz, gondolatébresztő cikkeket és érdekes blogokat olvasol, workshopokra jársz, építed a kapcsolathálód, tudatosan tervezed az életed, networking eseményeken veszel részt, önfejlesztő könyveket olvasol. Ezáltal folyamatosan gyarapszol, mind tudásban, mind tapasztalatban és te is tovább inspirálsz másokat. Ha könyvekről van szó, akkor nálam a HVG könyvek a leghitelesebb és legérdekesebb forrás, illetve ajánlom a tavalyi #52hét52könyv kihívás során létrejött FB csoportot, vagy zamablog könyves oldalát.

Szívből ajánlom Zalaba Krisztián Minden.Egyes.Nap című, cselekvésre és fejlődésre motiváló blogját,  vállalkozószelleműeknek a modern és hasznos Business&Cafe vagy Mándó Milán Minner.hu gazdasági portálját. Illetve nagyon szeretem László Móni blogját, aki személyes márkaépítéssel foglalkozik.

+ Lifestyle és minden más

Kiket érdemes követni, ha a beauty, fashion, gastro, photo, travel téma érdekel? Őket mindenképpen!
Nagy Vivi, vagyis fiftypairofshoes népszerű Instaoldalát, urban:eve kreatív életvezetési blogját, Bánhidi Dóra PandArte kreatív alkotói blogját, Nagy Niki styleblogger Instagramját. Életmód és táska témában studio.julianne oldalát csekkoljátok, illetve annamariapap csodaszép bőr holmijaira is vessetek pár pillantást. Klassz hangulata és guszta képei vannak Szauer Judit gasztro PR-os Insta oldalának is. Pazar drónos felvételeket láthatsz Kálló Péter Instáján, és izgalmas nagyvilági helyszíneket Szűcs Peti travel oldalán. Akiket gyerekkel kapcsolatos cikkekből és programokból inspirálódnának, ajánlom a vagány anyuka, Spuriga Dóra pöttyöslabda oldalát. A MindennapiNő és a ChicandCharm magazinok is szolgálhatnak számodra inspiráló lifestyle témákkal, illetve imádom Sápi Bea divatos illusztrációit, a rólam készített rajzát az íróasztalomnál tartom.

Hogy mi lehet még inspiráló? Az énidő, a sport, a mindfulness, kirándulás, egy baráti beszélgetés, szépségtanácsok, ékszerek (lásd panyizsuzsi), kézműveskedés és még hosszan sorolhatnám.

Szeretnél inspirálódni?

Barta Nikivel (coach, TEDxYouth előadó), az „Így dolgozunk mi” oktatásfejlesztési program alapítójával egy inspiráló fába vágtuk a fejszénket. Megalapítottunk egy havi programsorozatot, amelyet érdekes előadókkal, inspiráló témákkal, kreatív feladatokkal, finom falatokkal és nem mellesleg networking lehetőségekkel töltünk meg. Kíváncsi vagy?

A Womenspiration egy olyan inspiráló reggeli programsorozat, amely húszas-harmincas nőknek nyújt lehetőséget havonta egyszer inspirálódásra, gondolatébresztésre és szakmai networkingre.

Célunk egy olyan igényes, egymást fejlesztő közösség létrehozása, melynek tagjai mindennapi témákat dolgoznak fel kreatív formában, ezáltal támogatják, ösztönzik és inspirálják egymást.

petrapakophotography_womanspiration_1024x

A Womenspiration egy olyan inspiráló havi programsorozat, amely főként húszas-harmincas nőknek nyújt lehetőséget reggeli vagy egész napos workshop keretében inspirálódásra, gondolatébresztésre és szakmai networkingre. Egyedülálló módszertan, hogy a témákat,  a szakmai keretet és a kreatív témafeldolgozási módszertant mi hozzuk, ám tartalommal a résztvevő nők töltik meg, hogy saját (szak)tudásukkal, tapasztalataikkal ösztönözzék és fejlesszék egymást. Gyere, vegyél részt valamelyike eseményünkön!

Ha úgy gondolod, hogy érdekelheti az ismerőseidet ez a cikk illetve ez az esemény, oszd meg velük! 😉


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM.

 

[socialpoll id=”2485206″]

Ezeket olvastad már?